Powiedzieliśmy już co nieco o pochodzeniu i średniej cenie za butelkę wyrazistej, ciemnoczerwonej Kadarki. Jednakże, jakie odmiany i rodzaje tego wina kupimy za niewielkie pieniądze w polskich sklepach i marketach?
Tradycyjnie, bułgarska lub węgierska Kadarka produkowana jest z wielu odmian czerwonych winogron, zazwyczaj dość późno owocujących. Najpopularniejszymi szczepami winogron, używanych do produkcji około 11-12-procentowej Kadarki są w znacznej mierze Merlot oraz Pinot-Noir, którym trunek zawdzięcza ciemno-bordowe zabarwienie i głęboki smak.
Jako ciekawostkę warto dodać, iż Kadarka nierzadko wchodzi również w skład popularnych i tradycyjnych win węgierskich i bułgarskich, gdzie funkcjonuje pod nazwą Gamza lub Egri Bikavera. Jednakże dziś, kiedy Kadarka zyskuje swoich wielbicieli nie tylko na Bałkanach i w południowej Europie, ale niemalże na całym świecie, do jej wytwarzania często używa się również innych owoców oraz aromatycznych domieszek, chociażby róży. Przyjrzyjmy się zatem najpopularniejszym i najlepszym naszym zdaniem rodzajom Kadarki.
Kadarka Kekfrankos to wino pochodzenia węgierskiego o ciemnej i głębokiej barwie rubinowej. Najwięcej tego trunku produkuje się w rejonie Kunsag. W winie wyraźnie wyczuć można zarówno cierpko-słodkie winogrona ze szczepu Kekfrankos, jak również korzenne przyprawy, nadające alkoholowi doskonałego aromatu i głębokiego smaku, świetnie współgrającego z dziczyzną, pieczonym lub grillowanym czerwonym mięsem i oczywiście żółtymi serami oraz potrawami z makaronem.
Bułgarska Kadarka z różą to z kolei propozycja dla bardziej wyrafinowanych podniebień amatorów czerwonych win. W polskich sklepach i marketach butelkę tego typu Kadarki o delikatnym, różowo-czerwonym odcieniu dostaniemy już za kilkanaście złotych. Niska cena może jednak okazać się tutaj bardzo myląca, bowiem bukiet i aromat wina z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów i amatorów półsłodkich trunków. Co więcej, Kadarkę z różą polecamy w szczególności na prezent lub do romantycznej kolacji we dwoje.
Kadarka Szegzardi to wino wytrawne pochodzenia węgierskiego o charakterystycznym, lekko pikantnym posmaku przypraw korzennych, świetnie harmonizujących z kwaskowato-słodkimi winogronami, polecane w szczególności do ostrych , węgierskich gulaszy oraz potraw rybnych.