Kalorie i właściwości

Jak dowodzą najnowsze badania, regularne picie niewielkich ilości czerwonego wina może znacznie poprawić stan naszego zdrowia oraz wzmocnić organizm. W czym zatem tkwi sekret leczniczych właściwości wytrawnych lub półsłodkich trunków?

Czerwone wino, takie jak choćby bułgarska Kadarka zawiera znaczne ilości flawonoidów, przeciwdziałających utlenianiu “złego” cholesterolu oraz chroniących przed zakrzepami krwi i udarami mózgu. Z kolei zawarte w czerwonych winach przeciwutleniacze (głównie kwercetyna) doskonale zwalczają wolne rodniki, powodujące niebezpieczną chorobę wieńcową serca. Ponadto, antyoksydanty, których znacznie więcej niż białe wino zawierają alkohole czerwone przeciwdziałają starzeniu się skóry, zaś ich działanie okazuje się o wiele bardziej skuteczne niż naturalnej witaminy E.

Co więcej, czerwone wino ma także bardzo korzystny wpływ na nasz wzrok, bowiem związek chemiczny, występujący w owocowych trunkach ma właściwości hamujące wzrost naczyń krwionośnych, przyczyniających się nierzadko do poważnych chorób oczu. Warto w tym miejscu dodać, iż czerwone wina zawierają również związki takie jak magnez, potas i wapń, czyli substancje niezbędne do prawidłowego rozwoju i regeneracji komórek.

Jako ciekawostkę dodajmy, iż niektóre czerwone wina (wytrawne i półwytrawne) zawierają również przyswajalne przez nasz organizm żelazo, rozpuszczalny błonnik oraz aminokwasy, znacznie ułatwiające i przyspieszające procesy trawienne. Widzimy zatem wyraźnie, iż picie wina podczas posiłku nie tylko doskonale podkreśli smak potraw, ale również zapewni nam zdrowie i urodę na długie lata.

Kolejną ważną zaleta czerwonych win jest także wspomaganie leczenia nadciśnienia, zatem można powiedzieć, iż pijąc niewielkie ilości takich trunków, na przykład 2-3 razy w tygodniu z powodzeniem możemy wyeliminować ryzyko zachorowania na poważne choroby serca i układu krążenia. Najnowsze badania potwierdzają również ogromny udział czerwonego wina w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na kamicę żółciową oraz podkreślają antywirusowe działanie wytrawnych i słodkich alkoholi.

Spożywając od czasu do czasu lampkę dobrego czerwonego wina należy jednakże pamiętać o zawartych w alkoholu kaloriach. Zależnie od rodzaju wina, tabela kaloryczna podaje następujące wartości dla 100 mililitrów alkoholu:
– czerwone wino słodkie: 110 kalorii,
– czerwone wino półsłodkie: 100 kalorii,
– czerwone wino wytrawne: 70 kalorii.