Bez wątpienia wszyscy z Państwa zdają sobie doskonale sprawę, że nie wszystkie rodzaje win pasują do każdej potrawy. Dlatego też przygotowaliśmy mini-poradnik, w którym podpowiemy, do jakich dań podawać czerwone, wytrawne i słodkie wina typu Kadarka.
Ciemnoczerwona, węgierska lub bułgarska Kadarka charakteryzuje się bardzo wyrazistym i głębokim smakiem, nierzadko wzbogaconym również nutą korzennych przypraw lub róży. Wino to, samo w sobie stanowi doskonały alkohol dla koneserów zarówno wytrawnych jak i słodszych trunków. Do czego jednakże najlepiej serwować poszczególne rodzaje Kadarki?
Czerwone wino, takie jak właśnie Kadarka doskonale sprawdzi się przede wszystkim do mięs. Jednakże, zależnie od rodzaju wina i zawartości cukru, trunek ten będzie najlepiej harmonizował z grillowanymi lub pieczonymi potrawami, serami a nawet deserami.
Przykładowo, lekkie i delikatne wino, takie jak półwytrawna, 11-procentowa bułgarska Kadarka doskonale sprawdzi się jako alkohol do pieczonego kurczaka, wieprzowiny lub indyka. Również sery, takie jak parmezan, cheddar czy mozzarella z pewnością zyskają wiele walorów smakowych w towarzystwie Kadarki, serwowanej oczywiście w odpowiednich kieliszkach i odpowiedniej temperaturze. Nierzadko w dobrych restauracjach czerwone wino podaje się, podobnie jak białe wytrawne także do dań rybnych.
Z kolei czerwone, wytrawne wino z winogron szczepu Kekfrankos najlepiej będą komponowały się z dziczyzną i pieczonym bądź grillowanym czerwonym mięsem. Nierzadko wytrawne trunki, takie jak bułgarska Kadarka podaje się również do potraw z makaronem, jednakże najczęściej serwuje się wytrawny alkohol do ciężkich i stosunkowo tłustych mięs, takich jak kaczka czy gęś. Wytrawne wina bardzo często serwowane są również do serów żółtych ale i pleśniowych o wyraźnym smaku i mocnym aromacie.
Półsłodkie wina najlepiej podawać zaś do deserów – ciast, lodów i owoców. Obok czerwonych win doskonale sprawdzą się tutaj również trunki różowe, słodkie i półwytrawne. Należy jednak pamiętać, aby do słodkiego deseru nie podawać zbyt słodkiego wina, ponieważ “przytępimy” w ten sposób nasze kubki smakowe, a ciasta lub torty stracą swoje niezastąpione walory.
Uniwersalnymi, jeśli oczywiście można tak stwierdzić, potrawami, do których świetnie pasuje niemal każdy rodzaj wina, zarówno czerwonego jak i białego będą dania z białego mięsa i drobiu. Również wędliny fantastycznie podkreślą smak tak samo wytrawnych jak i półsłodkich alkoholi. Polecamy więc wybór odpowiedniego rodzaju niedrogiej i wyrazistej Kadarki, zarówno na rodzinny obiad jak i specjalne okazje.